چه افرادی به مکمل های ورزشی نیاز دارند؟
این روزها کمتر کسی را میتوان یافت که سابقه مراجعه به باشگاه ورزشی را داشته باشد ولی از مکملهای مختلف ورزشی استفاده نکرده باشد. اما چه تعداد از این افراد واقعا به مصرف مکمل ورزشی نیاز داشته اند؟ و چه تعداد از این مکملها واقعا اثر بخش میباشند؟ در همین ابتدا و صراحتا بگویم، تعداد اندکی شاید کمتر از ۱۰ درصد!
بیشتر مکملهای ورزشی که در بازار یافت میشوند صرفا جنبه تجاری داشته و تقریبا هیچ پشتوانه علمی ندارند، همچنین به نسبت هزینه ای که صرف میکنیم تقریبا هیچ فایده و صرفه اقتصادی ندارند. از جمله انواع چربی سوزها و بیشتر مکملهای آمینو اسیدی. بقیهی مکملهای موجود نیز مانند مولتی ویتامین ها و مواد معدنی و یا مکمل های پروتئینی تنها در صورتی میتوانند مفید واقع شوند که فرد مصرف کننده دچار کمبود تغذیه ای در رابطه با آن مکمل باشد.
مکمل های صرفا تجاری و بی اثر که تکلیفشان مشخص است و اتلاف هزینه و گاها اتلاف سلامتی نیز میباشند. حال میخواهیم به این مطلب بپردازیم که چه کسانی به مصرف مکملهای اثر بخش انگشت شمار موجود در بازار احتیاج دارند.
مکملهای تغذیه ای و ورزشی همانطور که از نامشان مشخص است وظیفه تکمیل نواقص رژیم غذایی ما را به عهده دارند. بنابراین مصرف آنها صرفا به افرادی توصیه میشود که به هر دلیلی قادر به تامین نیازهای تغذیه ای خود از راه غذا نمیباشند. این افراد میتوانند در چند دسته زیر قرار بگیرند:
۱-افرادی که به دلایلی مانند مشغله کاری بسیار زیاد و کمبود وقت در طول روز نمیتوانند وعده های غذایی مناسب و کاملی میل کنند.
۲-افرادی که در شرایط خاصی مانند التهاب، جراحت، مسمومیت، سوختگی و بیماری قرار دارند که باعث شده است نیاز آنها به یک ماده مغذی بیش از توانایی تامین آن ماده از طریق تغذیه عادی باشد.
۳-کسانی که در رژیم های کاهش وزن همراه با فعالیت بدنی زیاد قرار دارند به مصرف ریزمغذی هایی مانند ویتامین ها و مواد معدنی نیاز خواهند داشت تا دچار کمبود و عوارض مختلف نشوند.
۴-ورزشکاران پیشرفته و حرفه ای که تمرینات بسیار سنگین و طاقت فرسا انجام میدهند و برای تامین نیازها و همچنین بهبود ریکاوری و جلوگیری از آسیب میتوانند از برخی مکملها زیر نظر کارشناس تغذیه و مربی آگاه استفاده کنند.
۵-افرادی که به دلیل قیمت بالای منبع غذایی یک ماده مغذی خاص قادر به تامین آن نمیباشند میتوانند از مکمل آن ماده به شرطی که قیمت پایین تری داشته باشد استفاده کنند.
۶-ورزشکارانی که با توجه به اهداف ورزشی و سطح فعالیت بسیار بالا، نیاز غیرمعمول و بسیار زیادی به یک ماده مغذی خاص دارند که اگر بخواهند آن را از راه غذا تامین کنند باید مقدار زیادی مواد ناخواسته و مضر نیز همراه با آن دریافت کنند. به عنوان مثال برای تامین ۱۰ گرم کراتین از طریق گوشت باید حدود ۲ کیلوگرم گوشت مصرف کرد و یا برای تامین ۲۰ گرم پروتئین وی از شیر باید ۱۰ لیوان شیر مصرف شود که از جنبه های مختلفی به صرفه و منطقی نمیباشد.
۷-افراد با سوخت و ساز بسیار بالا که قصد افزایش وزن داشته و به دلایلی مانند مشکلات گوارشی و یا بی اشتهایی بیش از حد قادر به تامین نیازهای درشت مغذی خود از راه غذا نمیباشند. در این افراد ممکن است مکمل های افزایش دهنده اشتها و یا مکمل های تامین کننده انرژی و گینرها مفید واقع شوند.
در پایان ذکر این نکته لازم است که امروزه از یک طرف به دلیل فقر محصولات کشاورزی و دامی از مواد مغذی مختلف به دلیل نوع پرورش آنها و از طرف دیگر با ورود مواد سمی و شیمیایی به چرخه غذایی انسانها، احتمال کمبود و یا افزایش نیاز به مصرف برخی مواد مغذی بیشتر شده است و باید در مصرف غذاها و مکملها دقت بیشتری داشته باشیم تا هم دچار کمبود نشویم و هم سلامت خود را در سطح مطلوبی حفظ کنیم.